Een panel van deskundigen moet zich buigen over de schadeloosstelling van beleggers die geld hebben verloren door de nationalisatie van SNS Reaal. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam donderdag bepaald.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem had het hof verzocht de schadevergoeding vast te stellen op nul euro. Zonder overheidsingrijpen hadden beleggers volgens hem ook met lege handen gestaan omdat SNS dan failliet was gegaan. Die redenering gaat volgens de Ondernemingskamer echter te kort door de bocht.
De Ondernemingskamer vindt dat de minister zijn verzoek onvoldoende heeft toegelicht. Het hof vindt het ook aannemelijk dat het aanbod van nul euro geen volledige vergoeding is van de schade die gedupeerde beleggers door de onteigening hebben geleden. Verder bepaalde het hof dat de overheid de kosten moet vergoeden die beleggers maakten om informatie te achterhalen die bij de onteigening van SNS werd achtergehouden.
Deskundigen
De nog aan te wijzen deskundigen moeten bepalen wat de waarde van de onteigende effecten was vlak voordat Dijsselbloem op 1 februari besloot tot nationalisatie. Daarbij dienen zij onder meer de beurskoers mee te wegen en het toekomstperspectief van SNS Reaal op dat moment. De betrokken partijen mogen meepraten over de benoeming van de experts en over de precieze vraagstelling.
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) liet weten tevreden te zijn met de tussenuitspraak. Volgens de VEB vormt de slotkoers van het aandeel SNS Reaal op 31 januari, de dag voor de onteigening, een ,,prima aanknopingspunt'' voor compensatie. SNS Reaal sloot die dag op 0,84 euro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl